skip to Main Content

media-stucadoors-reunie-steigeroud
APELDOORN – Stukadoorsbedrijf Brüggemann renoveerde in 1953 de gebouwen voor het nieuwe Schuylenburg. Deze hadden lange tijd leeg gestaan.

Apeldoornse courant BruggemannIn 1943 waren er alle 1300 patiënten van de toenmalige Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch gedeporteerd; ze gingen de dood tegemoet. Oud-werknemers van het bedrijf dat al 127 jaar in Apeldoorn is gevestigd, hebben het initiatief genomen voor een reünie. De reünie is 14 mei.

Bron: De Stentor, 6 mei 2011

Download en lees het hele artikel in de Apeldoornse Courant!

Paleis was een doorlopende witklus

Apeldoorn – Hoeveel potten witkalk er door de stukadoors van firma Brüggemann vanaf eind 19e eeuw tot 1975 op de buitenmuren van Paleis het Loo zijn gesmeerd, weet stukadoor Ben Brüggemann (59) niet. “Heel, heel veel.

Wij deden er het onderhoud. Jaar in, jaar uit. Als ze rond waren geweest, konden ze bij het beginpunt zo weer verder.”

Brüggemann haalt oude herinneringen én foto’s van het familiebedrijf boven water. Oud-werknemers van het al 127 jaar in Apeldoorn gevestigde stukadoorsbedrijf kwamen spontaan op het idee een reünie te organiseren.

Initiatiefnemer Martin Mulder (70) werkte er ‘als jonge jongen’ al. Met wat onderbreking heeft hij er tot de vut gewerkt. “Een leuk bedrijf om voor te werken, sociaal. Ook als werknemers voor zichzelf wat materiaal nodig hadden, deden ze nooit kinderachtig.”

Het bedrijf werkte voor particulieren, maar ook aan bekende gebouwen zoals het paleis, het oude gemeentehuis en het voormalige kantongerecht aan de Stationsstraat.

media-paleis-ben-bruggeman1Zelf heeft Ben Brüggemann nog gewerkt aan Het Loo. Hij moet echter vooral terugdenken aan de angstige momenten die hij er als jongetje van vijf, zes beleefde. “Ik ging wel eens met mijn vader mee. Hij vertelde natuurlijk dat de oude koningin Wilhelmina er woonde. En ik was bang dat ik haar zou tegenkomen.” Mulder: “Ons was ook altijd gezegd dat je niet naar haar mocht kijken.”

Zijn angst leidde er een keer toe dat de kleine Ben zich tijden lang verstopte. “Mijn vader had de auto in de paleistuin geparkeerd, ik bleef er op hem wachten. Zag ik een oude dame aankomen. ‘O, de koningin’, dacht ik, en dook snel op de grond. Ik durfde niet meer op te staan. ”

Het was gedaan met de doorlopende witklus vanHet Loo toen bij de grote renovatie van midden jaren zeventig het pleisterwerk van de buitenmuren werd verwijderd en het oorspronkelijke baksteen weer tevoorschijn kwam.

Brüggemann werkte ook in kasteel Het Oude Loo. Daar moet onder een ornament aan het plafond nog altijd een briefje liggen van Ben’s vader. “Hij had een briefje achter het plafond gelegd met de tekst dat de vinder bij hem thuis een briefje van tien kan komen afhalen.”

media-paleis-st_14582624_145826_1887726aIn de oorlogsjaren kregen de stukadoors ook werk door de bezetter opgedragen. En zo werden ze ook ingezet om de bunker van Seyss-Inquart te witten. Ben: “Daarover heb ik later het verhaal gehoord dat ze met hun emmers witkalk voedsel stalen. En ook hebben ze een keer twee zilveren theelepeltjes in de witkalk laten verdwijnen. In zekere zin heeft het bedrijf wel gevaren bij de oorlog. Er zullen ook mensen zijn die ons niet kenden, en kritiek hebben gehad. Ook door onze Duitse naam. Maar ook mijn vader werd gedwongen in Duitsland te werken. Hij wist met zieketeverlof te ontsnappen en moest een hele tijd onderduiken.”

In het maatschappelijk leven speelde de familie in Apeldoorn een flinke rol. Zo was overgrootvader Dirk nauw betrokken bij de oprichting van De Goede Woning (1915) en Monuta (1923). Ook zijn vader en opa zaten er in de besturen.

De reünie is op zaterdag 14 mei in het Trekvogelsgebouw aan de Adelaarslaan. Inmiddels hebben zich bijna 40 oud-collega’s voor de reünie gemeld. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Martin Mulder 055 5338275.

APELDOORN – De tweejaarlijkse prijs die de Stichting Apeldoornse Monumenten toekent aan de beste restauratie heeft dit keer twee winnaars.

De prijs werd woensdagavond uitgereikt door wethouder Rob Metz.

De Apeldoornse voorvechtster van het behoud van monumenten en ander cultureel erfgoed was inmiddels toe aan haar zevende prijsuitreiking. Met de prijs wil de SAM het herstel in oude staat van monumenten en karakteristieke gebouwen aanmoedigen. Winnaar is telkens de eigenaar die zijn pand en de daarbij behorende omgeving op de meest aantrekkelijke wijze heeft weten terug te brengen in de oorspronkelijke staat.

Voor de prijs van dit jaar waren vier panden genomineerd. Daarbij ging het om Villa Appoldro aan de Loolaan, villa De Toetoepan aan de Anna Paulownalaan, de villa Van Hasseltlaan 21 en stadsbrouwerij Het Achterom aan de Mariastraat.