skip to Main Content

Stukadoors door de eeuwen heen!01

De familiehistorie van het stukadoren van de familie Brüggemann heeft een rijk verleden. Onze diepgewortelde passie voor het stukadoren is niet zomaar ontstaan, maar wijst terug naar een rijke familiegeschiedenis. De passie voor het stukadoren werd overgedragen van generatie op generatie en is nog steeds een belangrijke drijfveer achter Brüggemann Stukadoorsbedrijf.

Blijkens de in ons bezit zijnde oude stamboomrol van de familie Brüggemann, beginnende in het jaar 1555, is de oudst bekende stukadoor Gerhard Brüggemann, geboren 1795 in Wardenburg (Oldenburg) Duitsland. Gerhard had een oudere broer Johann Hinrich en daar stammen wij rechtstreeks van af. Zijn zoon Johann Diedrich, geboren 1813, is de grondlegger van vijf generaties stukadoors. Als ‘Hollandgänger’ ging hij vanuit Oberlethe (Duitsland) als seizoenwerker naar Nederland toe om daar als stukadoor in zijn levensonderhoud te voorzien. Eén van de meest bijzondere documenten, die in ons bezit zijn, is een rekening uit 1863 van Johann Diedrich aan Baron van Heeckeren van Wassenear van Huize Twickel bij Delden voor het verrichten van saus en stucwerk. Volgens een vermelding in het huisarchief van Twickel deed Johann Diedrich Brüggemann sinds 1861 alle stukadoorswerkzaamheden in Huize Twickel.

Johann 03Diedrich heeft acht kinderen gekregen, waarvan zes zonen. Eén zoon heeft de boerderij in Oberlethe overgenomen. Vijf van zijn zonen hebben het stukadoorsvak geleerd. Gedwongen door de slechte economische omstandigheden in Neder-Saksen, waarin Oberlethe ligt, vertrokken zijn zonen naar Nederland om daar als stukadoor in hun levensonderhoud te voorzien. Twee zonen zijn teruggekeerd naar Duitsland en zijn een stukadoorsbedrijf begonnen in Bremerhaven. De andere zonen hadden bedrijven in Lochem en later Hengelo (Ov.) en in Apeldoorn, sinds 1883.

Mijn overgrootvader Bernhard Diedrich, geboren in Oberlethe in 1853, was één van de zonen. Eerst werkte hij 13 jaar lang als stukadoor bij Firm Brug inschrijving Conc geb Adam 17-10-1885zijn oudere neef in Haarlem. Dat bedrijf heette Brüggemann – Martens. Dit bedrijf heeft het concertgebouw in Amsterdam mogen stukadoren toen het nieuw gebouwd werd. In 1883 is mijn overgrootvader naar Apeldoorn vertrokken om daar zijn eigen bedrijf te realiseren. In januari 1884 verscheen in de Apeldoornsche Courant twee aanbevelingen: één van zijn vorige werkgever Brüggemann – Martens Mr. Stukadoors te Haarlem en één van Architect A. van der Steur jr. ook uit Haarlem (geen onbekende naam in de architectuur).

Mijn opa Bernhard Diedrich (Dirk), Geboren 18 november 1885 overleden 1 januari 1964, mijn vader Bernhard Diedrich (Died), geboren 2 april 1922 overleden op 26 november 1994, samen met mijn oom Adrianus Reinder (Ad), geboren 29 juli 1926 overleden 14 oktober 2007 en mijn broer Evert (Edy), geboren 1 februari 1961 overleden 30 september 2005, hebben in navolging allemaal het stukadoorsbedrijf voortgezet.

Ik ben de vierde generatie Bernhard Diedrich in Apeldoorn die het beroep van stukadoor nog uitoefent. De passie voor het vak is sinds 1883 nog steeds in Apeldoorn aanwezig.